1 op de 7 gezinnen in Nederland is te arm om op vakantie te gaan. Dat nieuwtje deed me denken aan Evelien die na haar scheiding ook geen cent te makken had. Vakantieveilingen.nl was haar redding.

FRAGMENT UIT EEN WARM NEST

We reden het Roompot vakantiepark in, parkeerden de auto en wachtten – al wist niemand echt waarop. De ramen waren beslagen. Alle spullen – snoep, jassen, stiften, dekens, tassen – lagen verspreid door de auto. Het was alsof we een tornado hadden overleefd en daar nu in stilte van zaten bij te komen.

We werden opgeschrikt door een reuzenkonijn. Hij bukte voorover, draaide een rondje, klopte op het raam en zwaaide. Lieve vroeg met een zoet stemmetje of het kinderslot eraf mocht en Keet brak de hut van jassen af. Niemand wilde nog naar huis, niemand had het nog over leven alsof het je laatste dag was, niemand wist nog waar die ruzie überhaupt om was ontstaan. Behalve ik.

Bij de receptie bleken het beddengoed en de handdoeken niet inbegrepen, net zomin als de schoonmaak. Nadat ik nog eens zestig euro had afgerekend en me realiseerde dat goedkoop toch niet zo goedkoop was als je alles bij elkaar optelde – benzine, snoep, broodjes, frisdrank en kaartjes voor de dierentuin – liepen we met een grote landkaart in de hand en een tas vol witgoed door het romantisch verlichte vakantiepark.

Helemaal achterin stond ons onderkomen met eigen douche en wc, twee kleine slaapkamers en een woonkamer plus kitchenette. Kees ging in zijn onderbroek voor de caravan staan en vroeg of ik een foto wilde nemen voor Instagram die hij uiteindelijk toch maar niet plaatste omdat hij zichzelf te dik vond. Wel trok hij zijn zwembroek aan. ‘Wie gaat er mee?’