Waarom je steeds op dezelfde man/vrouw valt (en wat je eraan kunt doen)

Scroll down to content

Waarom vallen we op mensen die niet beschikbaar zijn, wat heeft onze jeugd daarmee te maken en hoe doorbreken we de cirkel? Neuropsycholoog en wetenschapsjournalist Mark Mieras: ‘De knop moet om.’

Photo by Caleb Jones on Unsplash

‘Veel van ons zijn niet helemaal veilig gehecht. Dat gaat echt om een fors percentage. Hechting is een existentieel proces bij jonge kinderen. Ze leren de veiligheid van hun ouders te beleven en erop te vertrouwen. Dat is er niet vanzelf en kan gemakkelijk (een beetje) mis gaan.’

Wat gebeurt er dan?

‘Zonder zo’n veilige hechting is een liefdesrelatie niet vanzelfsprekend. Een relatie vraagt immers je over te geven aan je partner. Je kwetsbaar op te stellen. Voor iemand de veilig gehecht is, is dat geen punt.’

En als je niet veilig bent gehecht?

‘Dan is vallen op iemand die niet beschikbaar is, een handige noodoplossing. Zo hoef je dat enge proces niet aan te gaan. De stress waarmee het aangaan van een relatie gepaard gaat, versterkt de neiging om terug te vallen op het vertrouwde. Je valt dan bij voorkeur op iemand die lijkt op je vader of moeder… aan wie je dus niet veilig gehecht bent. ‘

Dat verklaart waarom we op een foute man (of vrouw) vallen?

‘Het is vaak een paradoxale hang naar de vader (of moeder) die onveilig voor ons was. Klassiek is de vrouw die als meisje geslagen werd of misbruikt en valt voor een man met losse handen of grensoverschrijdend gedrag. Eng, en het komt veel voor. ‘

Hoe doorbreken we die cirkel?

‘De cirkel raakt vaak pas doorbroken nadat de vrouw (of man) over een grens gaat en besluit om te breken met het eigen patroon. De macht met het foute vertrouwde is een beetje te vergelijken met een verslaving. Het is lastig om mensen daarvoor te behoeden. Ze moeten eerst door hun eigen ellende heen om uiteindelijk de knop om te kunnen zetten.’

Valt het te voorkomen?

‘De grootste invloed die we hebben is door ouders bewust te maken van het belang van de hechting. Aandacht voor jonge kinderen is zó belangrijk. Hoe vaak ik jonge kinderen zie die aanhoudend en soms wanhopig de aandacht van een ouder proberen te vangen die verdiept is in een smartphone.’

De schoorsteen moet ook roken.

‘Ja. En het overkomt elke ouder maar de optelsom van deze onaandachtigheid kan kinderen wel beschadigen. Ze hebben aandacht en liefdevol lichamelijk contact nodig. Alleen zó leren ze wat liefde is. Niets is belangrijker dan dat.’

Ook onveilig gehecht en/of geïnteresseerd geraakt in de onderzoeken van Mark Mieras? Dan mogen deze boeken niet aan jouw leesplank ontbreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.