Heb je je altijd al afgevraagd hoe dat nou in z’n werk gaat, zo’n romanpublicatie? Dan mag je deze crash course niet missen. 

Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Ik weet niet of er nog steeds 1 miljoen mensen in Nederland wonen die romanschrijver van beroep willen worden, maar ik weet wel dat er veel mensen zijn die geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Daarom hier vast een paar tips ‘n tricks waarmee je een heel eind zult komen. 

Outline

Lever de outline van je roman in bij de uitgeverij. Sommige mensen noemen het een synopsis, anderen een scenelijst. Hoe je het ook noemt, zorg ervoor dat de uitgever op basis van dit document voldoende informatie heeft om – al dan niet in samenwerking met jou – een prikkelende titel te kunnen verzinnen die de lading van het verhaal dekt. 

Over de titel

Wist je dat de titel De Ideale Man een vondst is van mijn uitgeverij? Het manuscript heette oorspronkelijk De Praatjesmaker. Ook voor het vervolg op De Ideale Man (of de praatjesmaker – het is maar hoe je het bekijkt) hebben mijn collega’s weer een pareltje gevonden. Maar je weet wat ze zeggen over muren en oren… dus laten we eerst netjes die catalogus afmaken. 

Schrijven, schrappen en herschrijven

Dat is trouwens niet iets wat ik doe. Nee, de komende weken ga ik op het strand, aan het zwembad, in de speeltuin, in bed (met baby) en op meer van zulke heerlijke plekken aan de tekstbewerking. Schrappen, herschrijven, inkorten, toevoegen: net zo lang totdat het goed is.

Vormgeving

Tegen die tijd is de vormgeefster ook weer terug van vakantie en kan ze los op het beeld. Het is belangrijk om een omslag te maken die de lading dekt en de nieuwsgierigheid prikkelt, maar het is minstens zo belangrijk dat mensen in de winkel ‘m oppakken en het liefst niet meer terugleggen. Dat maakt het ontwerpen van omslagen voor romans best een vak apart. 

Catalogus

Hoewel het verhaal nog niet 100% af is, staat het boek straks wel al in de catalogus alsóf het er al is. In werkelijkheid is iedereen achter de schermen dan nog druk bezig met de productie. Die catalogus is belangrijk omdat er boekenbeurzen worden georganiseerd waar boekhandelaren, verkopers en inkopers naartoe gaan. Soms zijn er ook schrijvers trouwens – zoals ik, vorig jaar. 

App groep

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden de komende maanden? Wil je meepraten, meedenken en stemmen op de mooiste omslag? Call me on my mobile. 

Dan maak ik een app-groep aan en zie jij straks als eerste hoe het eruit gaat zien, lees je alvast waar het over gaat en kun je nog input geven voor bijvoorbeeld de afloop van het verhaal.

En mocht je De Ideale Man nog niet hebben gelezen… geen paniek. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat hij nog steeds op Schiphol ligt. Go get it while you can! ❤️ 

LINDA. noemde het ‘een opvallend eerlijk en stoer boek’, Elegance vindt De Ideale Man ideaal voor op het terras (ik denk dat het zwembad ook mag) en Libelle noemde dit ‘het boek voor iedereen die wel eens denkt: is dit alles?’

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.