Mocht je na het lezen van De Ideale Man met een onaf gevoel zitten en/of nog vragen hebben, is de kans groot dat je hier je antwoord vindt. Met dank aan de leden van de leesclub op Hebban.nl.

Photo by Joseph Gruenthal on Unsplash

Je wordt nu al veel vergeleken met de schrijver Kluun, maar wat vind je hier zelf eigenlijk van?

Nicole Vrielink 

Kwestie van marketing. Hier vind je de hele blurb maar die was iets te lang.

Ik las op de website een aantal reacties waarin wordt uitgekeken naar een vervolg. Komt er inderdaad een vervolg?


Laura F.

Klopt!

Ik heb mezelf een afgerond einde gegeven bij het dichtslaan van dit boek: Evelien komt Kees tegen met zijn nieuwe vlam terwijl onderweg is naar huis, naar haar gezin. Klopt dat niet?

Jessica

Je hebt gelijk. Alleen: is de nieuwe vlam ook echt een vlam? En wat gaat ze met Taeke doen?

Hoe verloopt zo’n proces vanaf het moment dat het boek af is, laatste woord, klaar! En dan totdat het in de winkel ligt? 

Jessica

Als de uitgever tevreden is, komt het manuscript in een soort treintje terecht: het gaat van een redacteur terug naar de auteur die de correcties en suggesties verwerkt, er komt een drukproef, die wordt ook weer gecheckt. In totaal zijn er geloof ik wel 3 correctierondes en in iedere ronde mag je als auteur minder aanpassingen doen. Ondertussen wordt er een omslag gemaakt voor in de aanbiedingsfolder zodat de boekhandels weten dat het eraan komt. 

Ik was benieuwd naar de cover van een boek, heb je daar zelf zeggenschap over?


Jessica

Auteurs mogen input geven, uiteindelijk ligt de beslissing bij de uitgever. 

Ik heb even getwijfeld of Kees wel een echt personage was in het boek omdat hij zo verbonden was met Evelien. Het was alsof ze sprak met haar innerlijke ik. Was dat de bedoeling of heb ik het verhaal verkeerd geïnterpreteerd? 

Evelyne cathoir

Evelien gelooft in de maakbare wereld. Ze is rationeel, zit erg in haar hoofd. Haar gevoel, daar kan ze niet zoveel mee. Liever verdrinkt ze dat in wijn en sigaretten (ja, veel te veel – een signaal dat het niet erg lekker met haar gaat). Alles om maar niet onder ogen te hoeven zien dat niets gaat zoals ze wil en de wereld dus ook niet maakbaar is. 

Dan ontmoet ze Kees. Wat hij zegt staat haaks op alles waarin zij gelooft. Om een paar voorbeelden te noemen: 
* Je moet niet denken maar voelen (Tao)
* De vrije wil bestaat niet (Victor Lamme)
* Mislukken is voor gewone mensen (P.F Thomése)
* Liefde begint bij de imperfectie (de psychotherapeut)
* Het leven is als een film: je kunt ernaar kijken, erin meespelen zelfs, maar je kunt het niet veranderen (non dualisme, boeddhisme, taoïsme)

Hoe vaker ze hem ziet, hoe meer haar kijk op de werkelijkheid verandert. Dat heeft gunstige gevolgen: ze wordt wat relaxter voor zichzelf, accepteert haar eigen fouten, probeert niet meer alles te regelen, laat het los. Hierdoor gaat de energie in haar lijf weer stromen en kan ze bij haar eigen gevoel komen.

Logisch dus dat je je bekocht voelt wanneer Kees aan het einde van het verhaal doet wat hij doet. Ineens vraag je je af wat dat nou eigenlijk was met die Kees. Bestaat hij wel? Niemand heeft hem ooit echt gezien of ontmoet. Hij is iedere dag vrij, weet alles en heeft alle tijd voor Evelien. Zulke mensen bestaan niet. (…)

In zekere zin is Kees ook niet echt. Hij is wat Evelien in hem ziet. En dan is er natuurlijk nog de hamvraag: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het geluk van Evelien? Is dat Kees of Evelien zelf? 

Moet de foto op de cover Evelien voorstellen? Er waren een aantal lezers (zoals ik) die dachten dat jij het was, was dit de bedoeling?

Wendy

I wish! De uitgever heeft gevraagd of ik op de voorkant wilde. Daar had ik niet zoveel behoefte aan. De Ideale Man is namelijk een autobiografische roman maar beslist geen autobiografie.

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij of wil je iets heel anders weten? Bekijk het hele gesprek hier of mail me! Vind ik leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.