Vorige week werd een duiker opgeslokt door een walvis. Het nieuws ging de hele wereld over. Terecht, want die dag werd fictie werkelijkheid.

In De Ideale Man haalt Kees ditzelfde klassieke sprookje van Carlo Collodi aan. Hij vertelt dat hij de walvisbuik in is gegaan, en gebruikt dat als een metafoor voor het proces waarin hij afscheid heeft genomen van ego en een mens is geworden van vlees en bloed.

FRAGMENT

Kees legde mijn spijkerjas over mijn schouders en trok me naar zich toe. Zwijgend keken we voor ons uit. Mijn telefoon trilde.

     ‘Moet je zien wat Taeke me stuurt,’ zei ik.

     ‘Ik hoef dat niet te weten,’ antwoordde hij.

Maar de video begon al te spelen. We zagen hoe een stuk of twintig volwassen mannen op een boot aan het dansen waren. Het eindige met een shot op Taekes gezicht. Hij had een grote, glimmende zonnebril op en grijnsde in de camera. Dit wilde ik je niet onthouden, stond eronder.

     ‘Ezelsoren,’ zei Kees droog.

     ‘Ezelsoren?’

     ‘Ik had ze ook, toen ik nog in Luilekkerland woonde. Of hoe heet dat land waar Pinokkio naartoe gaat? Ik had alles. Geld, vrouwen, drank, drugs… maar toen kreeg ik ineens van die ezelsoren.’

   ‘En nu?’

     ‘Nu zijn ze weg. Maar daarvoor moest ik wel eerst die walvisbuik in.’

     ‘Zoals Jonas, bedoel je.’

     ‘Nee, zoals Pinokkio.’

     ‘Maar Jonas werd toch opgeslokt door de walvis?’

     ‘Pinokkio ook. Om Gepetto te redden, was hij die buik in gegaan. Hij overleefde het niet. Maar toen bracht de blauwe fee hem weer tot leven. En om hem te belonen voor zijn moed, maakte ze een echte jongen van hem.’

From Hell and Back as Rainer Schimpf, 51, himself trapped in the jaws of a whale pic.twitter.com/h9TSFuIWO0— stan isaac mugi (@stan_mugi) March 8, 2019

Wat de duiker er zelf over zegt op Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.