Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

De absolute eindbaas over de valkuilen van het ego en de kracht van liefde is natuurlijk auteur en coach Jan Geurtz.

In zijn klassieker Verslaafd aan liefde vertelt Geurtz dat ons ego eigenlijk niets meer is dan een aangeleerd zelfbeeld waarmee we onszelf identificeren.

Wat eraan ten grondslag ligt is een minderwaardigheidscomplex dat we proberen te camoufleren met leuke dingen van buitenaf zoals spullen, succes of, als het even kan, de onvoorwaardelijke liefde van je vriend(in). Hij/zij zou ons uiteindelijk in paradijselijke sferen brengen. 

Ego is een fase in onze bewustzijnsgroei.

Jan Geurtz

Leuk geprobeerd, maar zo werkt het jammer genoeg niet. Toch hebben we dat ego wel nodig. Het is namelijk een essentieel onderdeel van onze groei. Het zorgt ervoor dat we onszelf aanpakken. Eerst ontwikkelen we er een, om hem daarna weer te kunnen ontstijgen. Dat klinkt omslachtiger dan het is. 

‘Ego is niet een fout die voorkomen moet worden,’ zegt Geurtz in Happinez: ‘maar een fase in onze bewustzijnsgroei. Je moet een identiteit ontwikkelen, dat kan niet anders. Het probleem ontstaat eigenlijk pas als je als volwassene niet doorhebt dat wie je denkt te zijn een aangeleerd idee is en dat wat je nodig denkt te hebben, ook een illusie is.’

Bron: Happinez

Meer Jan Geurtz? Deze podcast van de Eindbazen is een aanrader!

2 Replies to “Verslaafd aan liefde”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.