Alan Watts is een van de eersten die de Oosterse filosofie naar het Westen heeft gebracht.

 ‘All life is a magnificent illusion.’

Vrij vertaald naar het transcript op YouTube: 

‘Dit universum bestaat uit energie. Mensen plakken er allerlei namen op zoals God, Brotman en Tao. In het Westen heeft het inmiddels zoveel rare associaties gekregen dat we het liever maar helemaal niet meer benoemen. 

Volgens de boeddhistische filosofie is dit universum tienduizend functies of tienduizend dingen die samen één zijn – het is allemaal gemaakt van dezelfde substantie. Dat betekent dat goedheid komt en gaat, net als al het andere. De Chinezen noemen het een aan-en-uit systeem. Het is zoals met yin en yang – het ene moment zie je het, het andere niet. Het ene moment ben je er, het andere niet. 

De dood is de andere kant van dezelfde energie

Energie beweegt in golven – met pieken en dalen. Dat heeft geen betekenis, al denken wij van wel. Wat als de trog de golf zal overwinnen, het duister het licht, de yin de yang? En wat als dat idee zo levensecht is dat we spontaan dood willen?

Het zou ook verschrikkelijk zijn als de duisternis overwint. En dus zijn we constant aan het trillen, alleen al bij het idee. Maar noodzakelijk is het niet: de dood is namelijk gewoon het andere gezicht van diezelfde energie. Alles is in beweging en hoe meer het verandert, hoe meer het hetzelfde is. Hooguit verandert het soort energie waaruit jij bent gemaakt. 

Energie beweegt in golven. Dat heeft geen betekenis, al denken wij van wel. 

Photo by Leo Roomets on Unsplash

Logisch dus dat we er geen naam op willen plakken. Je bent wat je bent. Menselijk in existentiële pijnen en worstelingen die je nodig hebt om niet af te drijven als een wolk of weg te stromen als water. Maar in werkelijkheid is het een illusie. Daarom hoef je ook niet bang te zijn. Je mag bang zijn om je hand in het vuur te steken of ziek te worden, maar niet voor de dood want dat is niets meer dan een zwarte wolk die wordt weerspiegeld in jezelf.’

One Reply to “Hier worden atheïsten stil van”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.