Ongecontroleerde woede-uitbarstingen, sterke seksuele driften, ziekelijke jaloezie, het is gedrag dat je in de schaduw met je meedraagt.

Photo by Joel Overbeck on Unsplash

En het komt op de meest onverwachte momenten ineens naar boven. Heb je een paar glaasjes teveel op, slecht geslapen of gaan je hormonen alle kant op? Dan is de kans groot dat de schaduwkant van je persoonlijkheid zich laat zien.

Cijfer jezelf niet weg

Probeer het de eerstvolgende keer dat het je overkomt eens niet te verstoppen, maar zie het als een kans meer over jezelf te weten te komen. Misschien liggen er wel schatten in verborgen. Denk aan weerbaarheid; een eigenschap die vooral vrouwen wegstoppen omdat ze als meisje hebben geleerd dat ze lief moeten zijn en omdat ze er als moeder alles aan gelegen zijn de lieve vrede te bewaren. 

Je schaduwkant hoort erbij

Vrouwen blinken uit in zichzelf wegcijferen. Als de kinderen maar gelukkig zijn, als de man het maar is. Zelf komen ze ergens op de laatste plaats. Na de boodschappen, de hockeyclub, de verjaardag van de buurvrouw en het luizenpluizen.

Opkomen voor jezelf is gedrag dat veel vrouwen eeuwenlang naar de schaduwkant van hun persoonlijkheid  hebben verbannen. Die kant laten we liever niet aan de buitenwereld zien, maar hoort net zoveel bij ons als de andere kant. Iedere vrouw is fee en feeks in een. En dat is precies zoals het hoort.

Het is heel belangrijk om jezelf te durven zijn. Met je leuke én minder leuke kanten. 
  • Meer weten? Dit artikel vertelt wat je kunt leren van de donkerste kant van je persoonlijkheid en hoe je erachter komt wat je al die jaren als een Dr. Jekkyl en Mr. Hyde met je hebt meegedragen. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.