FRAGMENT

Evelien spreekt af met Kees. Amper binnen, ziet ze in dat hun ontmoeting geen zin heeft. 


Photo by Florencia Viadana on Unsplash

‘Ik kan maar beter gaan.’

     ‘Wat?’ zei Kees toen ik toch maar weer opstond. ‘Nu al? Wil je niet één drankje?’

     ‘Et ne nos inducas in tentationem.’

     Hij lachte. ‘Matteüs 6:13.’

     Mijn mond viel open.

     ‘Ik ben vroeger misdienaar geweest.’ Hij legde zijn hand op de zitting en klopte erop.

     Aarzelend ging ik zitten. ‘Ik zat in het kerkkoor.’

     ‘Daar heb je het al,’ zei hij terwijl hij naar de barvrouw gebaarde, een bier, een water en een portie bitterballen bestelde. ‘You are the one.’ Voor hem lag een krant op tafel. Hij sloeg hem open en begon erin te bladeren. ‘De laatste hoer.’

     Ik schoot in de lach. ‘Sorry?’

     ‘Of de één na laatste.’

     Ik wist niet wat ik met die man aan moest. Nog minder waarom ik bleef zitten. Alleen dat het zo was. Tien minuten later zette de barvrouw de bitterballen die hij had besteld op tafel. Hij pakte er eerst zelf een, draaide ermee door de mosterd en hield ’m voor zijn gezicht. ‘God zit in een bitterbal.’

     In een bitterbal zat afschuwelijk dierenleed en gestold vet waarin eerder ook friet, gehaktballen, kaasvingers en vlammetjes waren gefrituurd. Hij beet een stukje van de krokante korst af, verbrandde zijn mond aan de gloeiend hete vulling en begon met die grijze smurrie op zijn tong te hijgen als een Duitse herder. Toen hij de bitterbal had weggewerkt, pakte hij er meteen nog een. ‘Als het leven een droom is, wat het is, vind je dit dan geen geniaal detail?’

Waarom heet een bitterbal eigenlijk bitterbal? Quest legt het uit. 

2 Replies to “God zit in een bitterbal”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.